May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

SINIŠA MALI SA 28. KOPAONIK BIZIS FORUMA PORUČUJE: „Srbija je među najboljima u Evropi” !

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je, na 28. Kopaonik biznis forumu, izjavio da je Srbija u prethodnom periodu ostvarila veliki uspeh na dva fronta – u borbi za spas ekonomije i u borbi za zdravlje građana. 

„Reagovali smo pravovremeno, efikasno, definisanjem i sprovođenjem prvog i drugog paketa pomoći privredi i građanima s ciljem smanjenja posledica pandemije virusa korona, a trenutno sprovodimo i treći paket. Nikada u istoriji se nije dogodilo da država preuzima najveći teret krize na sebe. Jaki smo, stabilni, imamo dovoljno novca da pomognemo našoj ekonomiji, privrednicima i građanima. Naša ekonomija je opstala uprkos ogromnoj svetskoj ekonomskoj krizi. Mi nismo imali crne scenarije, nije bilo masovnog otpuštanja, zatvaranja fabrika, nismo imali problema sa nabavkom maski, respiratora i ostale medicinske opreme. Pokazali smo koliko smo otporni“, rekao je on. 

Siniša Mali je najavio i da će Vlada Republike Srbije 3. juna odlučivati o nastavku saradnje sa MMF-om. 

„U protekla dva meseca mi smo definisali osnovne razvojne i reformske ciljeve, koji se odnose na reforme javnih preduzeća, Poreske uprave, na zelenu agendu, odnosno na sve ono što treba da doprinese boljem i efikasnijem funkcionisanju naše ekonomije, podizanju životnog standarda građana“, rekao je on i napomenuo da novi aranžman sa MMF-om neće biti finansijskog, već savetodavnog karaktera.

Govoreći o ekonomskim merama podrške, Mali je podsetio da je država za tri paketa pomoći građanima i privredi izdvojila oko osam milijardi evra, što čini preko 17 odsto našeg BDP-a, pre svega zahvaljujući odgovornoj fiskalnoj, ekonomskoj politici i činjenici da je Srbija imala četiri godine suficit u budzetu. 

„Kada je borba za zdravlje u pitanju, mi smo odmah reagovali i nabavili medicinsku opremu, ali smo obezbedili i novac za podizanje plata medicinskim radnicima, kao i za jednokratnu pomoć. Samo prošle godine mi smo uspeli da izgradimo dve kovid bolnice u rekordnom roku od četiri i po meseca“, rekao je Mali. 

On je podsetio da je Srbija po broju revakcinisanih građana četvrta u Evropi, a peta po broju onih koji su primili samo jednu dozu. 

„Snaga jedne države sada je više nego ikada vezana za jačinu zdravstvenog sistema. Naši građani mogu da biraju između četiri vakcine. Uspeli smo da promenimo imidz naše zemlje, a imamo i strance koji dolaze u Srbiju da se vakcinišu“, napomenuo je on. 

Ministar finansija se osvrnuo i na jedan od najboljih rezultata po pitanju stope rasta na starom kontinentu prošle godine, uprkos pandemiji virusa korona. 

„Srbija je među najboljima u Evropi. Svi traže način da ubrzaju rast svoje ekonomije, da krenu da rastu što brže i što više. Tu se krije ključ za rast plata, penzija, za investicije, za ulaganja u zdravstvo, infrastrukturu. To je ujedno i cilj naše ekonomske politike“, rekao je Mali. 

On je napomenuo da je rezultat Srbije prepoznat i od strane svetskih finansijskih institucija. 

„Svetska banka je prošle godine prognozirala pad od 3 odsto, MMF 2 procenta, a potom su menjali prognoze. Ipak, naš rezultat je bio među tri najbolja u Evropi, jer smo ostvarili minus 1 odsto. Ove godine, dok još traje pandemija, borimo se da imamo najviši rast BDP-a na starom kontinentu. Tako nam je Evropska komisija prognozirala rast od 5,3 odsto, Svetska banka pet procenata, a mi kažemo da će rast BDP-a Srbije ove godine biti bliži rezultatu od 7 odsto, nego 6 procenata“, rekao je Mali. 

Napomenuo je da je do uspeha, između ostalog došlo zahvaljujući teškim merama fiskalne konsolidacije koje je Srbija sprovela u prethodnom periodu. 

„Često čujemo da BDP ne raste dovoljno brzo, a činjenica je da je bivši režim ostavio zemlju pred bankrotom, a da smo mi kroz teške mere fiskalne konsolidacije morali da spašavamo naš budzet. Kada smo 2017. godine završili taj posao, ostvarili smo drugi kumulativni rast u Evropi. Predsednik Aleksandar Vučić je 2014. godine definisao ciljeve – fiskalnu konsolidaciju, a potom što brži rast na zdravim osnovama. To je ono što ekonomska politika Vlade Republike Srbije uspeva i da ostvari“, istakao je Mali. 

Uprkos velikim ulaganjima i izdvajanjima države, javni dug će, kako je ministar objasnio, ostati stabilan i na nivou ispod 60 odsto, odnosno ispod nivoa Mastrihta. 

Istakao je da je prošla godina bila uspešna i po pitanju stope nezaposlenosti, koja je pala na 9 procenata u odnosu na rezultat iz 2019. godine, kada je bila 10,4 odsto. 

„Ne zaboravite da je nezaposlenost 2012. godine bila 25,9 procenata, a to znači da svaki četvrti čovek u Srbiji nije imao posao. Pogledajte ovaj rezultat i otpornost naše ekonomije koja se pokazala u doba najveće svetske ekonomske krize zahvaljujući ogromnoj pomoći države“, naveo je on. 

Napomenuo je i da strane direktne investicije nisu imale pad kao u drugim zemljama, i podsetio da više od 60 odsto investicija u odnosu na region, dolazi u Srbiju. 

„Prošle godine imali smo preko tri milijarde evra investicija u našu zemlju“, rekao je on, i podsetio da je krajem prošle godine postavljen kamen temeljac za najveću japansku investiciju u Srbiji – Tojo tajers u Inđiji, sa 560 radnih mesta. U februaru ove godine, dodao je, dobili smo informaciju da će Nidek investirati dve milijarde evra u Novi Sad. 

„To su nova radna mesta, nova ulaganja, nove tehnologije koje stižu u našu zemlju i to govori da je poverenje investitora zadržano. Kredibilitet smo zaradili u prethodnih 18 meseci, jer smo kao država sve obaveze na vreme plaćali privredi, investitorima, održali smo sva obećanja, pa i nije čudo što investitori nastavljaju da dolaze u Srbiju“, rekao je Mali. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.