July 3, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

I ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE ODBILA NOV ZAKON O PARNIČNOM POSTUPKU; ADVOKATI NAJAVILI PROTEST A I MOGUĆU OBUSTAVU RADA – INFO

Pored advokata koji su reagovali štajkom, drugih organizacija i NGO, OGLASILA SE DANAS I AKS – Advokatska komora Srbije koja je saopštila da je na sednici Upravnog odbora donela odluku da ne prihvata nacrt izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde 19. maja i da se protivi da takav nacrt kao predlog zakona uđe u dalju skupštinsku proceduru.

Javna rasprava o ovom zakonu trebala bi da traje do 14. juna.

U saopštenju AKS pojašanjva se da tekst Nacrta izmena i dopuna ZPP sadrži veliki broj odredbi “eksperimentalnog karaktera” koje na najdrastičniji način onemogućavaju sudsku zaštitu građana u ostvarivanju njihovih Ustavom garantovanih prava, a advokaturi nameću rešenja koja joj ne ostavljaju izbor u pogledu njene reakcije.

“Izjave tvoraca spornog Nacrta, koje su date u vrlo osetljivom trenutku, taj izbor još više sužavaju i ne doprinose stvaranju atmosfere u kojoj bi se došlo do najboljih zakonskih rešenja”, navodi AKS.

UO AKS je, međutim, uprkos tome odlučio da prihvati poziv Ministarstva pravde za pregovore, a u skladu sa stavom ministarstva da će se konsultativni proces produžiti do postizanja konsenzusa sa advokaturom o tekstu Nacrta zakona.

Dodaje se da je Upravni odbor AKS doneo odluku da prihvati poziv Ministarstva pravde i počne pregovore i ističe se da će AKS na tim pregovorima zastupati predsednik AKS – Viktor Gostiljac i predsednici svih advokatskih komora u sastavu AKS.

“U slučaju neuspeha pregovora sa Ministarstvom pravde Upravni odbor AKS će preduzeti mere iz svoje nadležnosti, koje uključuju i obustavu rada kao krajnje sredstvo”, navodi se u saopštenju Komore.

Na društvenim mrežama uveliko kruže pozivi NA ŠTRAJK, koji je ZAKAZAN ZA SUTRA SA POČETKOM OD 14H, DAKLE 01.06.21. U ULICI – DEČANSKA 13.

U pozivima i postovima na FB navodi se da : “ALEKSANDAR VUČIĆ SPONZORIŠE OVAKAV ZAKON, KOJI ŠTITI SAMO BOGATE, KOJI ĆE PO TOM ZAKONU SAMO I MOĆI DA TUŽE, A DA SE OSTALI GRAĐANI UVLAČE U DUGOVE ZBOG TOGA”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.