May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

ISTRAŽUJEMO I UPOREĐUJEMO KREDITNE SPOSOBNOSTI SRBIJE I CRNE GORE! EVO KOJE JE STANJE

Što se tiče Srbije ~ Ministarstvo finansija na čelu sa ministrom Sinišom Malim, odmah se danas pohvalilo rejtingom.

Radi se o rejting agenciji Standard and Poor”s, u čijem se izveštaju koji je danas objavljen potvrdila ocena kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou „BB+/ B“ koja je zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U istom saopštenju navodi se da su zahvaljujući dobro isplaniranim, izbalansiranim i sveobuhvatnim merama podrške ekonomiji u borbi protiv pandemije izazvane kovidom-19, u poređenju sa drugim zemljama, kao i otpornosti ključnih sektora na uticaj pandemije, ograničeni i umanjeni negativni efekti pandemije i stvorena dobra osnova za održiv privredni rast.

S&P ističe da je Srbija u ovu krizu ušla spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama, čime je stvoren osnov za održivi privredni rast i obezbeđen prostor za kreiranje paketa mera podrške privredi i stanovništvu.

S&P u izveštaju takođe naglašava da su veliki i sveobuhvatni paketi mera podrške doprineli minimalnom padu bruto-domaćeg proizvoda u prošloj godini od svega jedan odsto.

Rejting agencija S&P konačno zaključuje da ukoliko se povećanje priliva stranih direktnih investicija, primanja od izvoza i deviznih rezervi nastavi, i pored svih rizika, stvoriće se objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u budućnost.

I tako dok strana agencija od poverenja hvali Srbiju sa predviđanjima i sa kontinuiranim rastom u narednim godinama, kao i da se uspešno oporavlja od pandemije sa više od trećine vakcinisanih, CRNA GORA KUBURI SA KREDITIMA i velikim dugom prema Kini.

Jedini SPAS i izlaz od kredita i  velikog duga prema Kini je da CRNA GORA pregovara o korišćenju stotina miliona eura jeftinog kredita Evropske unije i da se priprema za rasprodaju državne imovine kako bi ublažila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga.

Ogroman dug koji CRNA GORA IMA PREMA KINI mogao bi ozbiljno da zakomplikuje i širenje EU na Balkan.

REČ je o 20-godišnjem zajmu u vrednosti od milijardu dolara koji je odobrila Kineska državna banka za uvoz, a koja do sada drži jednu četvrtinu ukupnog duga Crne Gore tj. samo do prošle godine dostigao je 103 odsto BDP-a.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je u martu pred evropskim poslanicima rekao da EU treba da pomogne u refinansiranju zajma kako bi sprečila da zemlja bude zavisna od Kine.

– Komisija će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu i u tom kontekstu sarađuje sa zemljom u pronalaženju finansijskih rešenja za njene investicione projekte, a takođe osigurava održivost njenog javnog duga – rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Rojtersu, ali je odbila da iznese detalje.

Crna Gora jeste kandidat za pridruživanje EU, što upravo zahteva ispunjavanje fiskalnih standarda, između ostalog kreditne sposobnosti kao i izmirenja obaveza prema poveriocima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.