May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

BEOGRADSKI FORUM ZA SVET RAVNOPRAVNIH: “SRBIJA PODLEGLA PRITISCIMA; NEPRIHVATLJIVE SU MERE PREMA BELORUSIJI” !

Beogradski forum za svet ravnopravnih na čelu sa bivšim ministrom spoljnih poslova, njegovom ekselencijom ~ ŽIVADINOM JOVANOVIĆEM, moralo je kao nezavisno, nestranačko, neprofitno udruženje građana, a sa ciljevima Foruma kao što su širenje ideja mira, slobode, saradnje, razvoja, ravnopravnosti naroda, država i ljudi; zalaganje za poštovanje socijalnih, ekonomskih, građanskih i drugih ljudskih prava; borba protiv terorizma i separatizma, svakog vida diskriminacije i dominacije, zatim sa otvorenim javnim zalaganjima za mirno i pravedno rešavanje svih sporova, za poštovanje međunarodnog prava, posebno za poštovanje Povelje UN, za pravo svih država, velikih i malih, da suvereno raspolažu svojim prirodnim bogatstvima… da izda SAOPŠTENJE I REAGUJE povodom nedavne odluke VLADE RS da UVEDU SANKCIJE BRATSKOJ ZEMLJI ~ BELORUSIJI.

U saopštenju oštro kritikuju istu “odluku” sa rečima osude da su paradoksalne, nerazumne i neprihvatljive bilo kakve mere Vlade Srbije prema Belorusiji pod pritiskom EU ili bilo kog drugog inostranog faktora. 

-“Belorusija je bratska, prijateljska i saveznička zemlja, koja je uvek bila i ostala na strani Srbije i srpskog naroda, pružajući im nesebičnu podršku i pomoć.

-“Srbija nije članica EU i nije u obavezi da sledi njene jednostrane, nepravne i štetne odluke,pogotovo što im je cilj jačanje konfrontacije i destabilizacija prijateljske zemlje”.  

Narodi dve zemlje su braća po oružju, najveće žrtve nacizma i fašizma i pobednici nad silama osovine, a danas se bore za mir, poštovanje međunarodnog prava i partnerstvo, bez mešanja u unutrašnje odnose. 

Belorusija je 1999. osudila agresiju NATO, danas postojano podžava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. S druge strane, većina članica EU je pre 22 godine učestvovala u ilegalnoj i zločinačkoj agresiji, priznala jednostranu secesiju Prišine i vrši pritisak da Srbija prizna NATO/EU kriminalnu tvorevinu, kao još jednu albansku državu. 

Umesto da odlučno zahteva da članice EU u intersu mira,  održivog rešenja i vladavine prava u međunarodnim odnosima, povuku protivpravno priznanje, ispoštuju rez. SB 2244, i plate ratnu štetu, Vlada Srbije prihvta mere EU prema zemlji od koje dobija principijelnu i prijateljsku podršku za zaštitu svojih legitimnih interesa. 

Ovakvo očigledno podleganje pritiscima sa strane je opasan i štetan pokazatelj, koji se ne može opravdati. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.