June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

SPORAZUM MINISTARSTVA – U TURSKU OVOGA LETA SAMO SA LIČNOM KARTOM !

U poseti Beogradu, našoj zemlji od 16.07.21. je ministar kulture i turizma Turske ~ Mehmet Nuri Ersoj. Sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem razgovarao je o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti turizma.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija ~ Tatjana Matić sastala se takođe u Beogradu sa ministrom za kulturu i turizam Republike Turske, Mehmetom Ersojem, kako bi razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje dve zemlje u oblasti turizma.

Na tom sastanku ministar Ersoj predložio je da građanima Srbije bude omogućeno da putuju u Tursku i obratno, turskim građanima u Srbiju, samo sa ličnom kartom, što je i dogovoreno, kako je ministarka Matić potvrdila “da Srbija i Turska počinju da rade na omogućavanju ulazaka građana dve zemlje samo sa ličnom kartom“.

Ministri su se saglasili da će biti formirana radna grupa čiji će zadatak biti da na operativnom nivou realizuje sve aktivnosti koje su dogovorene tokom sastanka.

Ministarka Matić posle sastanka istakla je da je Turska jedno od najznačajnijih i prioritetnih emitivnih tržišta za Republiku Srbiju.

Prema poslednjim podacima RZS, u prvih 5 meseci 2021. godine, a prema broju ostvarenih noćenja, turisti iz Turske se nalaze na 1. mestu na listi emitivnih tržišta. Broj njihovih noćenja je za +49 % više u odnosu na isti period prošle godine i to je ujedno i najviša pozicija turista iz Turske od 2015. godine, a upravo je turizam konkretan primer pozitivnih rezultata usled ukupnog unapređenja bilateralnih odnosa naše dve zemlje.

”Konstatovali smo da postoji i značajan prostor za investicione projekte u sferi banja, zdravstvenog turizma i povećanja kako smeštajnih kapaciteta, tako i unapređenja usluge.

Turska je kada govorimo o turizmu, hotelijerstvu i kvalitetu usluge u samom svetskom vrhu i njihovi investitori su dobro došli kako bismo neka naša banjska lečilišta pretvorili u savremene spa-centre”, izjavila je Matić.

Važna tema sastanka bilo je i dodatno ulaganje u zaštitu spomenika kulture i očuvanje zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa. Ersoj je najavio da će uz pomoć Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), Turska nastaviti da pomaže projekte u Srbiji, jer se na to gleda kao na kulturnu saradnju dve zemlje.

„Odnosi Srbije i Turske su na nivou kao nikada do sada i to utiče na povećanje ulaganja. Želimo da povećamo ulaganja Turske u Srbiju, jer vidimo veliki potencijal u turizmu, kao što su banje, a time ćemo automatski povećati i ulaganja u trgovinu“, zaključio je ministar Ersoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.