May 24, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

ŽIVADIN JOVANOVIĆ: RAZOČARAVAJUĆI POTEZI ATINE PREMA PRIŠTINI, KOJI SE MOGU VRATITI KAO BUMERANG – INFO

Prvo se tiho šuškalo u diplomatskim krugovima, da će GRČKA PRIZNATI KOSVO KAO RAVNOPRAVNU DRŽAVU, BUDUĆU ČLANICU EU, ali sada su te spekulacije sve glasnije i gotovo je sigurno da će GRČKA USKORO I ZVANIČNO PRIZNATI KOSOVO.

Trenutno Grčka ima Kancelariju za vezu u Prištini, u kojoj ima mogućnost za izdavanje viza, što mnogim stanovnicima Kosova omogućava posetu Grčkoj, ali i kretanje studenata i investitora.

U suštini, u ovom trenutku Atina i Priština sarađuju u gotovo svim oblastima, a preostalo je samo grčko priznanje Kosova kako bi se učvrstile diplomatske veze“, ocenjuje novinarka Fetahu i dodaje da bi pored toga što su strateški partneri kada se radi o poboljšanju ekonomije, Grčka mogla da pomogne Prištini kada dođe do integracije u međunarodne organizacije poput EU i NATO.

Sa grčkog stanovišta, dodaje, priznanje Kosova bi se približilo stavu drugih zapadnih zemalja i smatralo doprinosom perspektivi regionalnog mira i prosperiteta.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias posetio je nedavno Prištinu, a tokom koje je rekao da je njegova zemlja spremna da pomogne Prištini u procesu dobijanja vizne liberalizacije, a posle toga Kancelarija Prištine za ekonomske i komercijalne poslove u Atini prerasla je u Kancelariju od interesa.

Poznato je i da je premijer Aljbin Kurti posetio Grčku prošle nedelje, gde se sastao sa premijerom Kirijakosom Micotakisom, ali i sa grčkim zvaničnicima, što nas sve navodi do zaključka da se GRČKA I ZVANIČNO PRIBLIŽILA PRIZNANJU KOSOVA KAO DRŽAVE.

Pomenutom stavu i priznanju GRČKE, do nedavno naše bratske prijateljske zemlje, ošto se usprotivio bivši ministar spoljnih poslova JUGOSLAVIJE, ambasador, karijerni diplomata i predsednik BEOFORUMA – Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, NJEGOVA EKSELENCIJA ~ ŽIVADIN JOVANOVIĆ.

On je na kontu svega napred dogovorenog i urađenog izjavio:

“Razočaran sam najnovijim koracima Atine u odnosima sa Prištinom jer predstavljaju odstupanje od ranije nedvosmislene podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i nisu u skladu sa dugom tradicijom prijateljstva i uzajamnog poštovanja između Srbije i Grčke” – rekao je Živadin Jovanović.

-“Najnovi neprincipijelni potezi Atine, u odnosu na Kosovo i Metohiju su razočaravajući, a naročito nategnuta i neuverljiva obrazloženja. Sve to nanosi štetu Srbiji, a teško može biti korisno za bilo koga osim za separatističke tendencije na Balkanu i širom Evrope.

Verujem da se potezi Atine mogu vratiti kao bumerang od kojeg će štetu imati Balkan, uključujući i Grčku” – dodao je Jovanović.

On je rekao da je iluzorno da bilo ko Srbiju tretira kao monetu za potkusurivanje u odnosima sa SAD-om, NATO-m ili Turskom.

Jovanović je izrazio duboko uverenje da će Srbija sa još većom energijom i postojanošću nastaviti svoju principjelnu politiku zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta i mirnog rešavanja pitanja Kosova i Metohije na osnovu Povenje UN, Završnog dokumenta OEBS-a i u okvirima Rezolucije SB UN 1244 i da će na taj način dalje proširivati i jačati podršku prijateljskih zemalja Evrope i sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.