May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

OEBS UPOZORAVA NA DOKAZANO ŠPIJUNIRANJE NOVINARA KOJE IMA ZASTRAŠUJUĆI EFEKAT

Došli smo do saznanja i istine da se NOVINARI širom sveta zaista ŠPIJUNIRAJU, UHODE i da je prisutna upotreba nadzornog softvera protiv novinara! Radi se o špijunskom alatu, nazvan Pegaz, koji je razvila izraelska kompanija NSO grupa.

Novinari i opozicionari širom sveta su špijunirani specijalnim programom PEGAZ koji omogućava inficiranje mobilnih telefona, prisluškivanje telefonskih razgovora i čitanje poruka, e-pošte pa čak i šifrovane komunikacije.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija sa sedištem u Beču i predstavnica iste ~Tereza Ribeiro (Teresa) izrazila je danas duboku zabrinutost zbog otkrića upotrebe nadzornog softvera protiv novinara.

„Upotreba takvih alata protiv novinara nespojiva je sa principima o kojima smo se dogovorili u regionu OEBS-a. To ima duboko zastrašujući efekat na rad novinara i guši slobodu medija“, rekla je Tereza Ribeiro.

Ribeiro je pozvala sve države članice OEBS-a da se uzdrže od upotrebe takvih alata i tehnika protiv medijskih radnika i da zaštite novinare od treće strane koja bi mogla da koristi takav softver protiv njih.

Dokazano je špijuniranje novinara listova poput Vašington posta (The Washington Post), britanskog Gardijana (The Guardian) i francuskog Monda (Le Monde) i drugih.

Zvaničnica je napomenula da takvi postupci narušavaju poštovanje ljudskih prava novinara i da bi mogli da budu potencijalni rizik za njihovu bezbednost.

Prema njenim rečima, upotreba špijunskog softvera ugrožava i princip zaštite izvora novinara.

I američka Agencija za globalne medija (USAGM) ogorčena je zbog izveštaja da je više od 180 novinara – uključujući Glasa Amerike (VoA) i Radija Slobodna Evropa (RSE), navodno bilo na meti sofisticiranog špijunskog softvera vojne klase, saopštila je ta agencija, a preneo je danas Glas Amerike.

„Ciljanje privatnih razgovora novinara na bilo koji način je neprihvatljivo. Ova zloupotreba mora prestati, a novinari moraju biti zaštićeni“, rekla je vršiteljka dužnosti direktora USAGM-a Kelu Čao.

Na zaprepašćenje svih, došli smo do saznanja, a kako piše u novom izveštaju “Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji”, u kom se navodi da “Vlada Azerbejdžana koristi softver Pegaz da špijunira stotine lokalnih aktivista i novinara, uključujući pet sadašnjih i bivših dopisnika RSE”.

Nisu samo NOVINARE ŠPIJUNIRALI, već nam je poznatno da je i naš predsednik – Srbije Aleksandar Vučić PRISLUŠLIVAN I DA JE TA AFERA JOŠ U TOKU.

Na listi špijuniranih su i predsednik Francuske Emanuel Makron, južnoafrički Siril Ramafosa, pakistanski premijer Imran Kan neki su od šefova država i vlada, političara, vojnih starešina iz 34 zemlje čiji su se telefoni našli na listi za nadzor pomoću zlonamernog softvera Pegaz koji je razvila IZRAELSKA KOMPANIJA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.