June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

I KORONA BUKTI! DR KON: “OVAKO VIŠE NE MOŽE”; USKORO UVOĐENJE MERA

Kako se dugo licitira, prognozira i najavljuje SRBIJU ZAPLJUSKUJE TREĆI TALAS korona virusa i DELTA SOJ pa i najnoviji KOJI SE POMINJE U MEDIJIMA – LAMBADA SOJ.

Epidemiološka slika sve je gora, zdravstvena situacija se pogoršava.

Beležimo trend rasta broja zaraženih, a danas je taj broj i prešao hiljadu.

Tačnije danas u Srbiji je novozaraženo još 1.072 pacijenta u poslednja 24 sata.

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.324 građana, a 1.072 njih je novozaraženo.

Preminulo je šest pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 25 obolelih.

Povodom toga Udruženje lekara “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK) tražilo je danas od Kriznog štaba za suzbijanje epidemije kovida 19 da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i da se na vreme pripremi “modalitet školskih ustanova”.

Večeras se oglasio i DR KON ispred Kriznog štaba, sa rečima da se očekuje uvođenje mera i da “ovako više ne može”.

“Zato je neophodno da se ponovno razmotri pooštravanje mera ili uvođenje kovid propustnica”, poručuje epidemiolog Predrag Kon, a prenosi RTS.

Tačnije Kon poručuje da ili će biti pomenuto – kovid propusnice ili skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Prema njegovim rečima, mora se pod jedan pojačati vakcinacija, jer to je najjača i specifična mera borbe, a onda i sve ostale mere koje sprečavaju kontakte.

“I ono što smo davno rekli, ako dolazi do okupljanja da mora da bude vrlo kontrolisano”, ističe Kon.

Pred novu sednicu Krzinog štaba Kon kaže da će se razmarati načini da se pojača vakcinacija i nepoularne mere – dozovoljeno okupljanje za vacinisane i one koji su preležali kovid kao i obavezno testiranje.

“Koliko vidim, festivali to poštuju. Onaj koji nije preležao i koji nije vakcinisan ima dest puta veći rizik od zaražavanja”, navodi Kon.

Ukazuje da je stav medcinskog dela Kriznog štaba obavezna vakcinacija za medicinske radnike ne samo da bi zaštitili sebe već i pacijente. Dodaje da bi to trebalo da važi i za vojsku i policiju.

Broj vakcinisanih u našoj zemlji je tek nešto veći od 50 odsto. I dalje je nedovoljno interesovanje kod mladih. Zato jednoglasna poruka struke – da prime vakcinu, nego biti bolesni.

Aleksandra Radivanović Spurnić smatra će u narednim godinama vakcinacija protiv kovida biti redovina pojava. Vakcina je oružje, jedino sredstvo da korona nestane, dodaje zamenica direktorke Kovid bolnice u Batajnici.

Kon očekuje da će ubuduće virus davati sve manje i manje epidemijske talase. “Vakcinisaće se na kraju samo oni koji su ugroženi (hronični bolesnici) kao što je sada reč o vakcini protiv gripa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.