September 28, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

KRUPNE NOVINE : OD 1. NOVEMBRA STUPA NA SNAGU NOV SISTEM OBAVEZNE FISKALIZACIJE ZA SVE ! INFO

ČIST RAČUN DUGA LJUBAV, a ova ljubav ume da guši i opterećuje …

Započinje se nov proces ili “veza” – Elektronska fiskalizacija u Srbiji.

Svi obveznici su dužni da od 1. oktobra 2021. godine na portalu Poreske uprave ePorezi popune prijavu svojih poslovnih jedinica/prodajnih objekata.

Svi obveznici fiskalizacije u Republici Srbiji treba da pređu na novi model fiskalizacije od 1. Novembra 2021. godine, koji podrazumeva upotrebu novih hardverskih i softverskih rešenja.

Za zamenu starih fiskalnih uređaja određen je prelazni rok koji počinje 1. novembra ove godine i traje do 30. aprila naredne godine.

Uopšte prelazni period za prilagođavanje privrede počinje 1. novembra i traje do 30. aprila 2022. godine.

Obveznik fiskalizacije dobija Uputstvo za uvođenje u fiskalizaciju u poresko sanduče na portalu ePorezi. Autorizovane osobe obveznika fiskalizacije se prijavljuju na portal ePorezi pomoću kvalifikovanog sertifikata, biraju PIB obveznika za kojeg žele da vide pozivnu poruku i direktno sa portala ePorezi se prijavljuju na Servis za poreske obveznike (eFiskalizacija).

Izglasan je i nov Zakon o elektronskoj fiskalizaciji
Zakon o elektronskoj fiskalizaciji (“Službeni glasnik RS”, br. 153/2020) koji je potrebno da pročitate da biste bili informisani o novinama.

Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, bili mali ili veliki. To znači da će na listi biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije…

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima. Izuzeti neće biti ni prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori poput montera klima uređaja ili električara, kao i stari zanati.

Jedini izuzeci će biti –  taksisti, advokati, kao i prodavci na pijacama koji prodaju robu iz sopstvene proizvodnje, odnosno onlajn prodavci.

Vlada RS, MINISTARSTVO I MINISTAR SINIŠA MALI, najavili su nov model fiskalizacije koji su predstavili kao apsolutni prioritet i najvažniji projekat Ministarstva finansija i da će podrazumevati upotrebu novih softverskih i hardverskih rešenja.

– Na novom sajtu budiefiskalizovan.gov.rs možete da pronađete sve informacije o novom modelu fiskalizacije, na koji će svi obveznici moći da pređu od 1. novembra 2021. godine, kada počinje tranzicioni period. U ponedeljak ćemo zajedno sa Poreskom upravom, Privrednom komorom Srbije, Markom Čadežom i Naledom novi model predstaviti i predstavnicima privrede – napisao je Mali nasvom instagramu profilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.