June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

OTIMA SE MANASTIR CETINJE I PRISVAJA – CRNOGORSKOJ CRKVI! KRIVOKAPIĆ : DOSTA SMO TRPELI NEPRAVDU ! INFO

Skupština Cetinja završila je raspravu o građanskoj inicijativi da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu sa lokalne samouprave na nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC). Osnov te rasprave je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoletnih građana s pravom glasa, a istu inicijativu su podržale DPS, SDP, SD i GP URA, o čijim zaključcima će Skupština Cetinja glasati u petak, dakle do kraja ove nedelje.

Vlada Crne Gore je Upravi za katastar i državnu imovinu naložila da bez odlaganja kao vlasnika Cetinjskog manastira umesto grada Cetinja upiše državu.  Takođe u katastar biće upisana i zabelaška zabrane otuđenja i opterećenja svih objekata i parcela koje koristi Cetinjski manastir, prenele su podgoričke Vijesti.

Vest je premijera CRNE GORE – ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA, zatekla dok je boravio u Tirani na samitu lidera Balkana.

On je okupljenim novinarima preneo da je iznenađen da se nečijim ličnim stavom i gumicom menja status Cetinjskog manastira.

Krivokapić je poručio da država, koja treba da bude ozbiljna i uređena, mora da ispravi sve te greške. Atak na imovinu, kako je rekao, počeo je formiranjem Crnogorske pravoslavne crkve.

“Neko je namenski ili namerno uradio to i neki ljudi koji su to uradili nisu danas živi, pa postupke ne možemo da vodimo protiv tih ličnosti, ali možemo da ispravimo nepravdu”, kazao je Krivokapić novinarima u Tirani. Istakao je da nijedna odluka ne može biti protivustavna, potivzakonita i na štetu bilo koga.

Vi znate da u istoriji Crne Gore postoje takozvane tapije, od Crnojevića pa naovamo, koje govore o tome čije je vlasništvo Cetinjski manastir. Ne znam da li je odluka donesena, ali ona bi bila protivzakonita, protivustavna i na neki način bi bila formalna odluka koja bi trebala još da nas deli. Nijedna odluka ne može biti protivustavna, potivzakonita i na šetu bilo koga. Atak na imovinu je krenuo već formiranjem te takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, čiji je jedini cilj bio ne da uspostavi veru, nego da vrati imovinu kako bi ona bila korišćena ili od strane države ili te nevladine oganizacije”, rekao je Krivokapić.

“Ovde je neko napravio namerno jednu igru gde je u jednom vremenskom periodu čak ono što je stajalo ‘državna svojina’ izbrisao gumicom, a da ne govorim o drugim zloupotrebama gde je 2005. jednom odlukom čitavu imovinu i državu i privatnu i koja je pripadala manastiru pripisao Prijestonici”, naveo je premijer.

“Dosta smo trpeli nepravdu, a da bi pravda pobedila, mora da zaživi vladavina prava, a to se ne može desiti ako su zarobljene institucije pravosudnog sistema”, zaključio je Krivokapić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.