October 19, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

BANKARSKA UDRUŽENJA POZIVAJU KLIJENTE DA POVUKU TUŽBE! ADVOKATI BESNI – INFO

Sudovi su preopterećeni sa TUŽBAMA PROTIV BANAKA, za koje se na kraju sa ODLUKOM I PRAVNIM STAVOM VRHOVNOG KASACIONOG SUDA ispostavilo da se radi o NEOSNOVANIM TUŽBAMA. Svi građani koji su tužili banke i još uvek nemaju PRAVOSNAŽNU PRESUDU – izgubiće sporove.

Dakle, sporno je čak više od oko 170.000 tužbi klijenata protiv banaka zbog naplate troškova kredita.

O temi smo već pisali i citirali tačno ODLUKU TJ. PRAVNI STAV VRHOVNOG KASACIONOG SUDA U BEOGRADU, koji je dopunjen, pravno formulisan.

U Vrhovnom kasacionom sudu ponovo kažu da je u javnosti pogrešno interpretirana dopuna Građanskog odeljenja tog suda u vezi sa troškovima obrade kredita i tvrde da on nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine, već da je samo “dopunjen objašnjenjem o dometu primene”.

Do pogrešne interpretacije došlo je zbog nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i potrebe ujednačavanja sudske prakse, navodi se u saopštenju Kasacionog suda, najviše sudske instance u Srbiji. Drugim rečima, sudovi u različitim mestima u Srbiji donosili su o istoj stvari različite presude.

“Postojalo je očigledno neko nerazumevanje kod pojedinih sudija što je stvorilo prostor za jedno, ali i otuda ovaj veliki broj tužbi”, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Kako dalje saopštavaju iz istog udruženja – banke neće potraživati sredstva od onih klijenata koji su dobili pravosnažne presude, a neće ni troškove postupka koji su još uvek u toku AKO KLIJENTI POVUKU TUŽBE TJ. SVE TUŽBENE ZAHTEVE.

“Za tekuće sporove koji još nisu konačno presuđeni, moj poziv klijentima jeste da povuku tužbe. U slučaju da se to dogodi, da klijenti ili povuku tužbu ili izgube takav spor, banka neće tražiti nadoknadu svojih troškova – troškova koje je sama banka imala i troškove advokata koje je ona angažovala”, dodaje Vasić.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Efektiva” kažu da ovakvom promenom mogu da budu pogođeni oni koji nisu dobili pravosnažne presude.

“Nisu ovde oštećeni samo građani koji su tužili banke, ovde je oštećeno celo društvo, svi građani su oštećeni, oni koji nisu tužili, a sutra planiraju da pokrenu bilo kakav spor. Sutra ćete doći kod mene da me pitate kako da ostvarite pravo na reklamaciju, recimo za pocepanu obuću, ja mogu da vam kažem šta piše u zakonu, ali ću morati da vam kažem i da Vrhovni kasacioni sud to sutra može da promeni i da vi izgubite spor”, poručuje Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača “Efektiva”.

Klijenti će svakako morati da snose fiksne troškove ostvarene tokom parnice- postupka, dakle za postupanje svojih punomoćnika – advokata, za sve pravne radnje preduzete, o svom trošku.

A upravo što se advokata tiče, oni su vidno jako razočarani, revoltirani odlukom, te tvrde da ima upliva u celu situaciju jak BANKARSKI LOBI, da sudovi nisu nezavisni, da se umešala i država te da se radi samo protiv interesa javnosti, građana tj. njihovih klijenata.

Nekoliko desetina advokata iz tih razloga okupilo se na protestu ispred Vrhovnog kasacionog suda (VKS) dana 20.09.21. gde su izrazili nezadovoljstvo povodom navodne promene stava tog suda o troškovima obrade kredita u sporovima između banaka i građana pa i najavili nove rigoroznije PROTESTE, PREKIDE RADA sa ultimatumom da Vrhovni kasacioni sud (VKS) ima 24 sata da „izbriše“ dopunu pravnog stava iz 2018. godine, jer će u suprotnom advokati ponovo protestvovati u petak ili subotu, ali „ne na miran način“, sa čim će oni da ‘dignu Srbiju na noge’ i postaviće pravni temelj ove države !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.