October 19, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VUČIĆ PRIZNAO DA IMAMO ENERGETSKU KRIZU, VODE I HRANE UZ PANDEMIJU! 5 SU RAZLOGA ZA KRIZU, KOJA ĆE TRAJATI JOŠ 2 GODINE, DOČEKAN LAVROV – INFO

Predsednik Vučić danas je ugostio SERGEJA LAVROVA, ministra spoljnih poslova RUSKE FEDERACIJE, koji je doputovao danas, pre više od sat vremena u Beograd, radi pregovora o snabdevanju gasom, a i koji je još jednom potvrdio da SRBIJA ima puno podršku RUSIJE.

Tom prilikom za medije predsednik Vučić je izrazio bojazan da će nam za budućnost biti najvažnija tri elementarna pitanja – energetika, voda i hrana”, istakao je tom prilikom on.

Vučić je upozorio da će biti problema i sa cenom hrane zbog energetske krize, ali da to neće toliko zahvatiti Srbiju i da je sreća što je Srbija uradila gasovod.

– Rastu cene svega u celoj Evropi, svuda – rekao je Vučić.

– Od kada imamo koronavirus i sve zemlje su se suočile sa veliki problemima u privrednoj aktivnosti i izvukle su iz skladišta najjeftiniji gas i nisu obnavljali svoja skladišta – podsetio je Vučić.

Vučić je i naglasio da je glavno pitanje u Srbiji poslednjih dana i gasna kriza koja je sada, po njegovim rečima, najvažnije pitanje i u Evropi, te je sa Sergejom Lavrovom i pričao uglavnom samo na tu temu.

“Ni o čemu se ne govori osim o energetici. Za budućnost najvažnija su tri pitanja – energetika, voda i hrana”, istakao je on.

On je otkrio pet razloga zašto imamo krizu.

“Prebrzo su uvedene posebne karbon takse na energiju koja nije iz obnovljivih izvora. Zatim, već je druga godina korone i veliki problemi koje su zemlje Evrope imale u privredi i koje su davale privredi svoj jeftin gas, a nisu obnavljali svoja skladišta. Treće, nisu se sklapali dugoročni ugovori sa Rusijom o nabavci gasa, i tu su politički razlozi zašto je to tako. Na kraju, niko neće da prizna i svoju grešku odustajanja od uglja”, rekao je on.

“Plašim se da će da traje dve godine”, istakao je on.

“Imaćemo krizu koja će da utiče na povećanje svih cena. Kod nas u Srbiji malo manje i zahvalni smo na tome ruskim partnerima. Imaćemo najjeftiniju cenu u celoj Evropi”, jasan je bio Vučić istakavši i da “rastu cene i hrane i građevinskih materijala svugde u Evropi”.

Vučić je dakle priznao i svestan je KRIZE, problema ali i navodi da ima rešenje, da su danas sklopili bitne dogovore i da će na RUSIJA dati najpovoljniju cenu, a na pitanje novinara da li ima garanciju, kaže da “ima obećanje Lavrova i Borisova da će da mole Putina da imamo najpovoljniju cenu”.

“Znam čoveka, znam Putina i mogu da vam kažem da ćemo imati najpovoljniju cenu”, zaključio je Vučić u obraćanju medijima nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije.

Iste konstatacije imaju i pored svih građana Srbije i informativno-analitička agencija INFOline koja je radila istraživanje te je utvrđeno da su cene hrane na svetskom nivou nastavile značajno da rastu ove godine, pri čemu je indeks cena porastao za 27 odsto.

Ovo je jedno od najdinamičnijih poskupljenja od 70-ih godina. Tada je nivo cena bio otprilike isti, ali je tada bio povezan sa globalnim finansijskim promenama. Već 40 godina nije došlo do takvog poskupljenja koje sada posmatramo – rekao je za URA.RU izvršni direktor INFOline Ivan Fedjakov.

Analitičar je ukazao na činjenicu da su cene različitih dobara povezane.

– Cene rastu ne samo za voće i povrće ili mleko, već i za stočnu hranu i đubrivo. Ovo pokreće spiralu cena, cene rastu i nastaviće da rastu, ali drugo je pitanje da kupovna moć nije neograničena – smatra Fedjakov.

Da je sve drastično poskupelo, da je prisutan rapidan trend rasta cena potvrđuje i Evropska statistička agencija ~ Eurostat koja je izvestila ranije da je stopa inflacije u zemljama evrozone porasla u septembru na 3,4 odsto na godišnjem nivou zbog skoka cene energenata. Stopa inflacije zabeležena u septembru u 19 zemalja evrozone je najviša od septembra 2008. godine kada je bila 3,6 odsto, rekao je za Frans pres portparol Eurostata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.