June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

OPASNA SITUACIJA – U BEOGRADU HARA I PTIČIJI GRIP, UGINULI SU BROJNI LABUDOVI; KORONA DIVLJA I DALJE !

Internetom su kružile brojne slike, video klipovi i obaveštenja par dana unazad, da su građani BORČE prijavili da su u ribnjaku uginule brojne divlje ptice, pre svega labudovi, što je zaprepastilo ribolovce, stručna udruženja, meštane tog prigradskog dela grada te je po alaramiranju nadležnih utvrđeno i dokazano pristustvo PTIČIJEG GRIPA TJ. pod-tipa kod divljih ptica koji je evidentiran pod brojem – H5N8, a za medije je isto potvrdila i Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Konkretno Udruženje EKO-Pančevački rit, objavilo je pre par dana potresne fotografije na desetine uginulih labudova i apelovalo da građani ne prilaze telima na udaljenost bližu od pet metara dok inspekcija ne utvrdi tačan uzrok uginuća.

-“Prisustvo virusa pričjeg gripa potvrđeno je kod uginulih labudova i drugih divljih ptica i to na teritoriji Zemuna, u Borči i na lokaciji Kovilovo”, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Kako se navodi Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od ove zarazne bolesti kod divljih ptica, da bi se ona suzbila i sprečilo širenje.
– Zaraženim područjem u skladu sa Rešenjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od lokacija na kojima su pronađene uginule ptice – objavljeno je na zvaničnom sajtu Uprave.

U rešenju se ističe da avijarna influenca (ptičji grip) nije zoonoza, odnosno da se ne prenosi sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se prenese na domaću živinu.

Radi sprečavanja širenja, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama.

Dodaje se da je obavezna i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

– Za vreme trajanja mera zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja – saopštila je Uprava, a na njihovom sajtu može se pogledati detaljno uputstvo za uzgoj živine tokom trajanja mera.

Do sada nije utvrđeno niti je poznato poreklo virusa tj. kako je zaraza nastala i raširena u tako kratkom vremenskom razdoblju na udaljenim mestima u Beogradu.

Ono što je takođe bitno navesti je i da je KORONA VIRUS sve otporniji te se infekcija i dalje širi.

Prema najnovijim podacima u našoj zemlji na virus korona testirano je ukupno 23,660 osoba, a kod njih 6,930 potvrđeno prisustvo Kovida 19.

Od posledica korona infekcije preminule su 53 osobe.

U bolnicama širom Srbije zbrinut je 6,591 pacijent, dok je njih 269 priključeno na respiratore.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.