January 27, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

MINISTAR DMITROVIĆ O FINANSIJAMA DRŽAVE I POMOĆI OD 20.000 EURA ZA RODITELJE – INFO

Dugo smo očekivali da se PREDSEDNIK VUČIĆ i nadležni oglase u vezi sa najavljenim merama podsticaja prirodnog priraštaja, u vezi sa politikom podrške rađanja naših građana tačnije budućih majki, te je nastala prava pometnja – BUM , kada smo juče čuli neke od predloga na kojima će raditi nadležni u narednom periodu.

Prvo je predsednik Srbije ~ Aleksandar Vučić najavio mere kako bi se unapredila demografska situacija u našoj zemlji i to je izašao u javnost sa cifrom od 5000 eura za svako novorođeno dete.

Juče je predsednik pojasnio mere i ipak izašao sa skomnjim iznosom pomoći.

Vučić je najavio da će od 1. januara Srbija za svako prvorođeno dete, umesto dosadašnjih 100.000 dinara, odmah uplaćivati 300.000 dinara.

Ne mislimo da će taj novac rešiti sve probleme, ali će biti kombinovan sa mnogo drugih mera. Za drugo dete je tri puta 10.000 mesečno, za treće 12.000 i za četvrto 18.000 mesečno“, naveo je Vučić.

Potom se danas oglasio i ministar za demografiju i brigu o porodici ~ Ratko Dmitrović i za TV Prva pojasnio da “država nije uzela kredit” da bi obezbedila stimulaciju građana, a prve tri mere su 300.000 dinara za prvo dete, olakšice za studente koji reše da postanu roditelji, kao i pomoć oko rešavanja stambenog pitanja.

Ono što nas je sve zaintrigiralo o kojoj se to pomoći priča sa cifrom od oko 20.000 eura .

Država će bespovratno davati učešće za stanove mladim bračnim parovima. Svojina će biti upisana “na majku”, što će to biti velika mera koja će značiti mladim parovima, ali će podstaći i gradnju.

Govoreći ministar o toj vrsti pomoći u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, on je naveo da treba videti sa pravnicima kako će to izgledati, ali je objasnio “da će sigurno uslov biti da su partneri u braku”. Naveo je da će od januara većina stvari biti poznate.

Dmitrović je istakao da je zajedničko kod porodica sa više dece to što su vernici. “Porodice koje imaju mnogo dece su skromnih materijalnih mogućnosti i ta finansijska situacija u kojoj su nije zbog toga što ih imaju više… Vole decu“, naveo je ministar. Govoreći o porodicama koje već imaju troje ili četvoro dece, on je istakao da te porodice već dobijaju pomoć, ali da se razmišlja o nekim dodacima. Takođe je objasnio da će biti razgovora o dečjem dodatku.

Žena koja rađa sa 23 godine, stopa sterilnosti kod nje je oko pet odsto, sa 30, 33 godine penje se na oko 55 odsto…“, objasnio je Dmitrović. 

Mi smo pali ispod sedam miliona stanovnika. Više dece se rodilo za vreme balkanskih ratova, odnosno Prvog i Drugog svetskog rata. Zašto bogati ljudi imaju jedno, eventualno dvoje dece? Tri opštine u Srbiji – Tutin, Preševo i Novi Pazar imaju visoki prirodni priraštaj, gde je islam dominantan. Kod njih porodica još nešto znači. Demografija ne može da se obnovi bez porodice“, objasnio je ministar.

Dmitrović se osvrnuo na problem kod mladih žena kada je reč o zapošljavanju, jer poslodavci pitaju te osobe da li su udate i da li planiraju da imaju decu, te se onda u većini slučajeva desi da budu precrtane sa liste kandidata. Ministar smatra da se ovom merom rešava taj problem.

On je aludirao na to da je bolje da žene u mlađim godinama formiraju porodicu.

Ministar je uveravao građane da neće biti dodatnih zaduživanja da bi se odvojilo za pomoć porodicama te da je nađeno ono što treba da se nađe u budžetu.

Nije uzet kredit. Nađeno je ono što treba da se nađe u budžetu. Samo da vidimo kakve će rezultate te mere da daju. To je u okviru Zakona finansijske pomoći porodici koji je donet 2018. Stimulansi će biti za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Mere koje je izneo predsednik su samo jedan deo“, istakao je Dmitrović i naveo da će te mere biti na snazi do kraja januara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.