January 27, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

RAT U BIH IZGLEDA NEIZBEŽAN! KRITIKE I SANKCIJE SA VIŠE STRANA ZA DODIKA – INFO

Sve više se “zvecka sa oružjem”, retorika se zaoštrava i suprotni statovi su sve direktniji u BIH. Dolazi do krajanje čudnih situacija i “raskršća” entiteta, mišljenja, politika u BIH. Hrvatski premijer – Andrej Plenković DAO JE JUČE PUNU PODRŠKU BIH – kao jedinstvenoj tvorevini sa 3 entiteta, dok osuđuje zajedno sa ČOVIĆEM – SRPSKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA BIH – MILORADA DODIKA i njegovu politiku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković posetio je juče Sarajevo gde je dao podršku jedinstvenoj BiH uz poruku da “BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske”, prenosi Srpskainfo.

Tom prilikom govorio je i Dragan Čović izjavivši da – “BiH ne može da se podeli, pogotovo ne mirnim putem, te da je na njima da u političkom mandatu, misiji, čuvaju mir do kraja; rekao je juče tokom sastanka predsednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović.

I Mirko Šarović – predsednik SDS, javno, otvoreno kritikuje DODIKA i njegovu politiku, te poručuje da su lider SNSD, Milorad Dodik i vladajuća koalicija potcenili opasnosti u koje uvode Republiku Srpsku, koja se sada našla na jednoj vrsti raskrsnice i da “Dodik nas vodi putem koji ne VODI NIGDE”.

– Danas je Srpska siromašnija i politički podeljena, sa razočaranim borcima, ravnodušnim narodom i sa malo prijatelja koji bi podržali ono što planirate da uradite. Ključno je pitanje ima li RS danas tu snagu da iznese ovaj poduhvat? Da li je ovakva RS u stanju, da li ste moćni, da li ima mogućnosi da se sve ovo ostvari? Jer očito je namera da se vrate sve nadležnosti kroz 140 zakona. To jeste izuzetno veliki poduhvat, legitimno je, ali je jasno da smo postali globalni slučaj, to treba da imate na umu. Ovo pitanje nema u tolikoj meri veze sa patriotizmom, izdajom i hrabrošču, ali ima veze sa odgovornošću i razumom. Da li je ovo trenutak za ovaj proces – upitao je Šarović.

On je poručio da se grdno vara onaj ko misli da je sve to moguće uraditi bez rata.

– Ovim se dovodi u pitanje Dejton i to nas može puno koštati. Put kojim ste vi krenuli, gospodine Dodik, je opasan put za RS i na tom putu vas ne možemo pratiti. Treba nam racionalan put. Ovo je direktno ugrožavanje mira, uvođenje Srpske u spiralu sukoba, sa mogućnošću izbijanja rata – poručio je Šarović.

Kako smo saznali pre par dana Miloradu Dodiku se i preti sa više strana sa uvođenjem sankcija najpre od strane Nemačke, na šta je on odgovorio da će “sankcije biti recipročne”.

Komentarišući Dodiku izjavu da će ako dođe do sankcija od Nemačke, Srpska uzvratiti istom merom, Mirko Šarović – predsednik SDS ističe da ovakve pretnje deluju smešno.

– Mislim da smo mi kao Republika Srpska postali slučaj, to je šteta i loše. Nikad se to nije izdobrilo prema nama, tako da mislim da ta pretnja Americi, Nemačkoj, ne stoji. Mi smo mala siromašna zemlja sa malim mogućnostima i resursima, ekonomija nam je slaba, živimo od pomoći Nemačke i kredita koje uzimamo od njih. Ne možemo sami da se izdržavamo, ne zarađujemo novca onoliko koliko nam treba, tako da mi te pretnje deluje smešno – zaključio je Šarović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.